ČESMA KOJA DOBRO NE ZATVARA POTROŠI SKORO 80 LITARA VODE DNEVNO, ILI SKORO

30.000

LITARA VODE GODIŠNJE!


NAJAVA RADOVAPRIKLJUČITE SE!PRIJAVA KVARANajčešća pitanja

 

NOVOSTIDodijeljene nagrade najkreativnijim banjalučkim ekolozima
Objavljeno: 31.05.2017.

Banja Luka, 31.5.2017.

Dodijeljene nagrade najkreativnijim banjalučkim ekolozima

Na manifestaciji povodom zatvaranja ekološkog konkursa i uručenja nagrada osnovcima, danas je u Fabrici vode u Novoseliji završena prva faza projekta "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas" realizovanog od strane Vodovoda a.d.

Banja Luka i Centra za životnu sredinu. U konkursu je učestvovalo 17 škola banjalučke regije sa 137 učeničkih radova i više od 280 učenika.

"Trud koji su učenici uložili u svaki od radova uvjerio nas je da svjedočimo stasavanju generacija značajno svjesnijih važnosti očuvanja životne sredine, ali i resursa kakav je voda. Briga koja je vidljiva u svakom učeničkom radu ponaosob, daje nam nadu da je budućnost naših vodenih ekosistema u boljim rukama. Ta nas činjenica posebno raduje, jer ujedno predstavlja i svojevrsnu potvrdu značaja svih aktivnosti koje smo, do danas, proveli ovim projektom", istakla je Marijana Bijelić iz Vodovoda a.d. Banja Luka.

Radovi su pregledani, te su uz pomoć stručnog žirija: Đurđica Bjelošević (akademska slikar), Milena Urukalo (profesor srpskog jezika), Aleksandar Škorić (grafički dizajner) i Zorana Kuzmanović (diplomirani ekolog) izabrana po tri pobjednička rada iz svake uzrasne kategorije.

"Prezadovoljni smo pristiglim radovima i radujemo se nastavku saradnje sa osnovnim

školama u Banjoj Luci. U narednom periodu ćemo raditi sa pet odabranih osnovnih škola na razvoju postojećih i formiranju novih ekoloških timova, te edukaciji naših najmlađih o važnosti vode, biološkoj raznovrsnoti vodenih ekosistema, kao i načinima na koji se oni, kao pojednci i grupe mogu uključiti u širenje svijesti o zaštiti voda, jednog od najvažnijih, ali i najugroženijih resursa današnjice", istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Pobjednici konkursa u sve ti uzrasne kategorije su: Natalija Stamenić (razred III1, OŠ „Branko Ćopić“), razred I1 (OŠ „Stanko Rakita“), Sergej Miljković (razred I, OŠ „Milan Rakić“), Milica Savković (razred V2, OŠ „Aleksa Šantić“), Predrag Rustić (Razred VI1, Potkozarje), Luka Marić (V1, OŠ „Vuk Stefanović Karažić“), Veljko Blažić (OŠ „Ivo Andrić“), Razred VIII (OŠ „Petar Kočić“, Stričići), Isidora Miljanović (razred VII3; OŠ „Ivan Goran Kovačić“).

Na održanoj manifestaciji se prisutnima obratio i Srećko Bajić, predstavnik Švicarke ambasade koja je podržala ovaj projekat.

Izložba svih pristiglih radova će se održati u Muzičkom paviljonu Staklenac u parku Petar Kočić u periodu od 1. do 7. juna tekuće godine.


Više informacija:
Marijana Bijelić, Vodovod a.d. Banja Luka, marijana.bijelic@vodovod-bl.com, 065/546-468Обавјештење о одржавању свечане додјеле награда - 31.05.2017.
Objavljeno: 30.05.2017.

Обавјештење о одржавању свечане додјеле награда

Обавјештавамо вас да ће "Водовод" а.д. Бања Лука у сриједу, 31.05.2017. године додијелити награде најбоље оцијењеним радовима на конкурсу који је одржан у склопу пројекта "Сачувајмо наше ријеке, сачувајмо Врбас".
На конкурс, који је отворен на манифестацији обиљежавања Свјетског дана вода – 22. марта јавило се близу 250 ученика из 17 бањалучких школа са 137 радова.
Ученици од I до III разреда су цртали, од IV do VI писали су литерарне радове, а од VII do IX израђивали су макете.
Сви пристигли радови на конкурс биће изложени у музичком павиљону Стакленац у периоду 01-07. јуни 2017. године тако да ће сви наши заинтересовни суграђани моћи погледати ову изложбу.

Водовод Бања Лука годинама, кроз различите активности, дјелује у правцу заштите ријека. Основни циљ нам је да подизањем еколошке свијести подстакнемо младе нараштаје да размишљају у правцу заштите и очувања животне средине, а самим тим и ријеке Врбас.

Овим завршавамо прву фазу горепоменутог пројекта којег проводимо у сарадњи с НВО "Центар за животну средину", а уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ.Konkurs za banjalučke osnovce ''Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas'' u toku
Objavljeno: 05.05.2017.

U sklopu projekta ''Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas'' otvoren je konkurs za sve osnovne škole banjalučke regije na temu zaštite voda. Konkurs je otvoren do 22. maja, do kada učenici imaju priliku poslati svoje radove.

Učenici od 1. do 3. razreda odgovaraju crtežima, učenici od 4. do 6. razreda pisanom riječju, odnosno literarnim radovima, dok učenici od 7. do 9. razreda na ovu temu odgovaraju izradom mašine, makete ili nekog inovativnog sistema koji bi bio u službi zaštite voda. Iz svake škole očekujemo najviše devet radova, po tri iz svake uzrasne kategorije.

''Rijeke predstavljaju značajan resurs i potencijal za održiv i odgovoran razvoj lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Vrbas ima ne samo ogroman potencijal, nego već ostvaruje prihode lokalnom stanovništvu i državi kroz turizam i sportove na vodi. Naše rijeke i kanjoni su pod prijetnjom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, od kojih su najvažniji kvalitet vode i bogatstvo biodiverziteta, a ugrožene su prvenstveno zbog planova za izgradnju velikog broja hidroelektrana. Razvojem i podizanjem svijesti mlađih generacija stvaramo podlogu za očuvanje naših voda u što prirodnijem stanju'', istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Svečana dodjela nagrada za najbolje pristigle radove će se održati 31. maja u krugu fabrike vode u Novoseliji, a stručni žiri će izabrati po tri pobjednička rada iz svake uzrasne kategorije i uručiti vrijedne nagrade. Svi pristigli radovi će biti izloženi u Muzičkom paviljonu ''Staklenac'' u periodu od 1. do 7. juna, gdje će građani imati priliku da se upoznaju sa važnostima naših voda, problemima sa kojima se suočavaju, ali i rješenjima viđenih iz dječijeg ugla.

''U „Vodovodu“ a.d. Banja Luka smatramo da je prevencija aktivnosti koje bi mogle ugroziti, ne samo rijeku Vrbas kao našu osnovnu sirovinu, već i životnu sredinu uopšte, suština njenog očuvanja. Iz tog razloga, već godinama, kroz različite aktivnosti djelujemo u pravcu njene zaštite. Projektom "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas" osnovcima pružamo priliku da se i sami upoznaju sa opasnostima kojima su naše rijeke svakodnevno izložene. Osnovni cilj nam je da, podizanjem ekološke svijesti, podstaknemo mlade naraštaje grada na Vrbasu, da razmišljaju u pravcu zaštite i očuvanja svoje životne sredine, samim tim i rijeke Vrbas'', istakla je Marijana Bijelić iz Оdjeljenja ekologije „Vodovoda“ a.d., Banja Luka.

Projekat ''Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas'' je započeo obilježavanjem Svjetskog dana voda velikom manifestacijom na Trgu Krajine, a nakon konkursa se nastavlja kroz aktivnu saradnju sa nastavnim kadrom osnovnih škola na ekološkoj edukaciji učenika, te formiranju novih i razvoju već postojećih ekoloških sekcija u pet banjalučkih osnovnih škola.

Projekat realizuju „Vodovod“ a.d. Banja Luka i Centar za životnu sredinu, a podržava ga Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Više informacija:

Marijana Bijelić, „Vodovod“ a.d., Banja Luka, marijana.bijelic@vodovod-bl.com,
Tel. 065/546-468


Iva Miljević, Centar za životnu sredinu, iva.miljevic@czzs.org, Tel. 065/ 859 085NAGRADNI KONKURS U SKLOPU PROJEKTA
Objavljeno: 28.03.2017.

POZIV SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA BANJALUČKE REGIJE
ZA NAGRADNI KONKURS U SKLOPU PROJEKTA
"SAČUVAJMO NAŠE RIJEKE, SAČUVAJMO VRBAS"
Dana, 22.03.2017. godine na svečanoj manifestaciji obilježavanja Svjetskog dana voda, proglasili smo nagradni Konkurs otvorenim.
Pozivamo vas da nam do 22. maja na adresu:
„Vodovod“ a.d.
Ulica 22. aprila br. 2,
78000 Banja Luka

s naznakom "Za nagradni konkurs" pošaljete po tri najbolja učenička rada, iz sve tri uzrasne kategorije, na temu "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas".
Iz jedne škole očekujemo najviše devet radova - po tri iz svake uzrasne kategorije.
Uzrasne kategorije:
1. Učenici od prvog do trećeg razreda osnovne škole, na gorenavedenu temu odgovaraju likovnim radovima;
2. Učenici od četvrtog do šestog razreda osnovne škole, odgovaraju literarnim radovima;
3. Učenici od sedmog do devetog razreda, na temu odgovaraju upotrebljavajući staru ili novu tehnologiju i znanja koja su do tada usvojili, kako bi napravili: mašinu, maketu ili neki inovativni sistem koji bi bio u službi zaštite voda.
Pravo učešća na Konkursu imaju sve osnovne škole banjalučke regije.Sve detalje vezane za Konkurs možete pratiti na:
zvaničnoj stranici "Vodovoda" a.d. Banja Luka, u rubrici "Novosti"
http://www.vodovod-bl.com/novosti.php?n=
facebook stranici projekta "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas"
https://www.facebook.com/SacuvajmoNaseRijeke/.Obilježen 22.mart, Svjetski dan voda
Objavljeno: 28.03.2017.

Zajedno s učenicima banjalučkih osnovnih škola u srijedu, 22.03.2017. godine na Trgu Krajine u Banjaluci, obilježili smo Svjetski dan voda.

Velikom broju mališana, ali i odraslih građana, koji su se okupili s istim ciljem, a to je očuvanje naših najvrijednijih slatkovodnih resursa, obratili su se Branka Trninić, direktor "Vodovoda" a.d. Banja Luka, kao i Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi Banja Luka.

"Na ovom prostoru, mi smo veoma srećni jer imamo izobilje vode i pijemo higijenski ispravnu vodu koju isporučuje Vodovod. Istovremeno, voda je i najugroženiji prirodni resurs. Ugrožena je s različitih strana, a 1,8 milijardi ljudi na svijetu koristi kontaminiranu vodu. Nastojimo da našim mladim naraštajima ukažemo da o vodi moramo da se brinemo sada i na svaki mogući način", poručila je Branka Trninić, direktor "Vodovoda" a.d. Banja Luka.

Prigodnim programom, učenici osnovnih škola "Branko Radičević", "Miloš Crnjanski", "Ivan Goran Kovačić", "Branislav Nušić", "Zmaj Jova Jovanović", te štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" su kroz pjesmu, ples i recitacije svojim vršnjacima pokazali da Vrbas, ali i drugi vodotoci život znače.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave, Petar Bilčar, kazao je da su Grad Banja Luka i gradonačelnik Igor Radojičić podržali ovaj događaj, te naglasio značaj obrazovanja najmlađih kada je u pitanju voda i njeno očuvanje.

U sklopu projekta "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas", zaposlenici banjalučkog Vodovoda, su prikazali dio svakodnevnih napora koji se čine u ovom preduzeću, kako bi za oko 200.000 potrošača bila isporučena higijenski ispravna voda za piće.

Volonteri Centra za životnu sredinu dočarali su biološku raznovrsnost života koji nastanjuje naše rijeke.

''Naše rijeke i kanjoni su pod prijetnjom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, od kojih su najvažniji kvalitet vode i bogatstvo biodiverziteta, a ugrožene su prvenstveno zbog planova za izgradnju velikog broja hidroelektrana. Rijeke predstavljaju značajan resurs i potencijal za održiv i odgovoran razvoj lokalnih zajednica u BiH. Vrbas ima ne samo ogroman potencijal, nego već ostvaruje prihode lokalnom stanovništvu i državi kroz turizam i sportove na vodi. Razvojem i podizanjem svijesti mlađih generacija stvaramo podlogu za očuvanje naših voda u što prirodnijem stanju'', istaknula je ovom prilikom Iva Miljević, asistentica na programu Biodiverzitet i zaštićena područja, Centra za životnu sredinu.

Na mnoštvo pitanja zainteresovanih mališana, rado su odgovarali i predstavnici sportskih klubova, poput Kajak kanu kluba „Vrbas", Dajak kluba Banja Luka, Ronilački klubovi "Buk" i "Delfin", kao i Rafting klubovi "Kanjon" i "Ekstrim", koji su se odazvali našem pozivu i učestvovali u obilježavanju Svjetskog dana voda 2017. godine.

Ova manifestacija bila je tek prvi korak naše saradnje s banjalučkim osnovcima.

Naime, juče je zvanično proglašen otvorenim i takmičarski dio projekta "Sačuvajmo naše rijeke, Sačuvajmo Vrbas". Konkurs podrazumijeva učešće svih 26 osnovnih škola banjalučke regije i trajaće do 31. maja ove godine.
OBILJEŽAVANJE 22. MARTA, SVJETSKOG DANA VODA
Objavljeno: 21.03.2017.

U srijedu, 22. marta 2017. godine, "Vodovod" a.d. Banja Luka i NVO "Centar za životnu sredinu" organizovaće manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana voda na Trgu Krajine s početkom u 12 časova

Projekat je podržan od strane Ambasade Švicarske u BiH.

Cilj manifestacije je naglasiti, ne samo potrebu očuvanja naših rijeka, već prikazati i sve one blagodeti koje nam nezgađene rijeke mogu pružiti.

Osim predviđenog sadržaja koji će se odvijati na bini, učenici će imati priliku da se bolje upoznaju s procesom proizvodnje vode za piće (od sirove do higijenski ispravne vode za piće), biološkom raznovrsnošću, ali i sportskim sadržajima koje nudi rijeka Vrbas.

Takođe, navedenog datuma, objavićemo i početak (takmičarskog) Konkursa za sve osnovne škole banjalučke regije, kao i pravila učešća.

Obzirom da je ovo tek prvi korak naše, nadamo se uspješne saradnje, molimo Vas da svojim prisustvom (u što većem broju) podržite manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana voda 2017. godine.

Unaprijed se radujemo

Više informacija o Projektu "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas", moći ćete naći na službenoj stranici "Vodovoda" a.d. Banja Luka (www.vodovod-bl.com) u rubrici "Novosti", kao i na facebook stranici koju ćemo u narednom periodu otvoriti u tu svrhu


Vodovod a.d., Banja Luka obilježio dan Društva
Objavljeno: 02.02.2017.

OBILJEŽEN DAN DRUŠTVA

U subotu, 14. januara 2017. godine, Vodovod Banja Luka je obilježio Dan akcionarskog društva.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju radnicima Vodovoda, poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, u znak poštovanja i čuvanja uspomene na devet života ugrađenih u temelje Republike Srpske.

Obilježavanje se zatim nastavilo ispraćanjem radnika penzionisanih u 2016. godini, te dodjelom nagrada jubilarcima za 30 i 20 godina neprekidnog rada u Vodovodu.

Dodjela nagrada i ispraćaj u penziju su samo mali znak pažnje za sve naše radnike koji su svojim radom, zalaganjem i znanjem dali doprinos razvoju ovog Društva i njegovom uspješnom funkcionisanju.

Prilog pogledajte u sekciji "Video"
  (c) 2016 Vodovod a.d. Banja Luka
Sva prava zadržana!
Telefoni: 051/212-316, 212-428, 212-480, Fax: 051/212-380
E-mail: info@vodovod-bl.com
Uslovi korištenja