Револуционарна технологија на дјелу! (ФОТО)

Протеклих дана “Водовод” Бања Лука први је у Републици Српској и Босни и Херцеговини примијенио нову технологију у реконструкцији цјевовода и то на цјевоводу профила 150 mm, који се налази између улица Жарка Згоњанина и Бранка Кошчице у насељу Кочићев вијенац у дужини 100 метара.

Упркос отежаним условима због неприступачности терена и блата, радови су текли предвиђеном динамиком и ми смо веома задовољни резултатима. Током радова на два дана смо морали затворити воду у улицама Трла, Жарка Згоњанина и 1.300 каплара, али су наше цистерне биле становницима све вријеме на располагању.

Управо због изузетно стрмог терена подложног клизиштима овај је цјевовод био рањив и подложан пуцању инсталација, зато нисмо имали много дилеме коју ћемо дионицу радити када смо остварили сарадњу с чешком компанијом “Wombat”, која је на подручју Европе међу водећим када се ради о овој технологији.

На овај начин изводе се веома сложене интервенције и поправке водоводног и канализационог система без копања да би се дошло до цијеви. Високософистицираним уређајима, који се уводе у систем кроз шахтове, врши се прво снимање унутрашњости цијеви, а потом се и интервенише материјалима који су биолошки исправни и посједују све неопходне сертификате.

Цијев практично буде изнутра обложена тим материјалом, тако да нема потребе да се копа. Гаранција је импресивних 70 година!

Безископне технологије су алтернативни начин за санацију цјевовода, посебно у градским подручјима, тешко приступачним теренима и компликованим имовинскоправним ситуацијама.

Сарадња “Водовода” Бања Лука и “Wombata” остварена је преко Чешке развојне агенције, која пружа подршку пројектима у области водоснабдијевања. “Водовод” је изабран и за пилот-пројекат, који ће послужити као својеврсна презентација најновије технологије осталим водоводним предузећима у земљи, а биће спроведен испод Ребровачког моста.

Подијелите објаву:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.