Konferencija o benchmarkingu u sektoru vodosnabdijevanja

U četvrtak i petak, 27-28. maja 2021. godine održana je online ” Konferencija o benchmarkingu u sektoru vodosnabdijevanja”. Ova konferencija o benchmarkingu je druga od ukupno tri planirane konferencije koje za cilju imaju jačanje kapaciteta aktera koji se bave pružanjem usluga iz oblasti vodosnabdijevanja u njihovim kontinuiranim naporima da poboljšaju svoje usluge. U tom kontekstu, kao važan alat ističe se benchmarking – proces putem kojeg vodovodna preduzeća stiču uvid u vlastite performanse, uz mogućnost poređenja performansi sa sličnim preduzećima te predstavlja osnovu za identifikaciju područja u kojima je potrebno unaprijeđenje i izgradnja kapaciteta.

Na konferenciji su učešće uzeli predstavnici javnih vodovodnih preduzeća, predstavnici njihovih osnivača (opština i gradova) u prekograničnom području BiH – CG, zatim predstavnici ministarstava za resore vodoprivrede, energetike i zaštite okoline, fondova za zaštitu okoline/energetsku efikasnost, agencija za vode, saveza opština i gradova, asocijacija vodovodnih preduzeća, finansijskih institucija, konsultantskih kompanija, nevladinih udruženja, agencija za razvoj i saradnju, te drugih relevantnih interesnih strana iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prvi dan konferencije bio je posvećen korištenju informacija dobijenih provođenjem benchmarking procesa u svrhu kreiranja politika, te primjeni indikatora i benchmarkinga u kontekstu ispunjavanja zahtjeva međunarodnih finansijskih institucija u pogledu mjerenja održivosti projekata. Drugi dan konferencije fokusirao se na poboljšanje usluga vodosnabdijevanja upotrebom benchmarkinga koji se pokazao kao efikasan alat za unaprijeđenje performansi vodovodnih preduzeća.

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.