Novosti

Novosti

Održana sjednica UO Udruženja Vodovodi RS Objavljeno: 12.07.2018.

U Banjoj Luci je u srijedu, 11.07.2018. godine održana sjednica Upravnog odbora Udruženja “Vodovodi Republike Srpske”. Obim aktivnosti Udruženja dostigao je potrebu da se s nadležnim ministarstvima u Vladi Republike Srpske postigne dogovor o pitanjima koja trenutno opterećuju rad i poslovanje vodovodnih preduzeća u RS. U radu sjednice učešće je uzela gospođa Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koja je obećala podršku i pomoć u daljem radu Udruženja i rješavanju problema s kojima se Udruženje susreće. Na pomenutoj sjednici izabran je novi predsjednik UO Udruženja gospodin Zoran Popović, direktor “Vodovoda” a.d. Banja Luka, koji je rekao da je plan Udruženja u narednom periodu unaprijediti rad svih vodovoda u RS, uz podršku i pomoć resornih ministarstava. 

OBILJEŽEN 22. MART – SVJETSKI DAN VODA Objavljeno: 26.03.2018.

Na Trgu Krajine je u četvrtak, 22. marta 2018. godine, u organizaciji “Vodovoda” a.d. Banjaluka obilježen Svjetski dan voda. 
Manifestaciju su podržale Gradska uprava Banjaluke, Turistička organizacija grada Banjaluka, Republički hidrometeorološki zavod, te niz obrazovnih ustanova i sportskih klubova. 
Cilj manifestacije je bio ukazati na probleme koji su u vezi s vodom i vodnim resursima, odnosno kako rukujemo vodnim resursima pošto je voda danas najugroženiji prirodni resurs.

Učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i ostalim okupljenim građanima, obratili su se Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i Zoran Popović, direktor “Vodovoda” a.d. Banjaluka.

Prigodnim programom, učenici osnovnih škola “Ivo Andrić” i “Zmaj Jova Jovanović”, te štićenici Doma “Rada Vranješević” i Centra “Zaštiti me” su kroz pjesmu, ples i recitacije pokazali koliko je bitno štediti vodu i čuvati rijeke od zagađenja, zato što je voda osnov razvoja i opstanka.

Na štandovima postavljenim na Trgu, prigodnim sadržajima, predstavili su se profesori i studenti sljedećih fakulteta: Prirodno-matematičkog, Tehnološkog i Šumarskog fakulteta, kao i profesori i studenti Univerziteta za poslovne studije, te Nezavisnog univerziteta u Banjaluci. 

Sportski klubovi čije su aktivnosti vezane za vodu i rijeku Vrbas su okupljenim učenicima i građanima predstavili svoje članove i opremu. Na Trgu Krajine juče su bili: Ronilački klub “Buk”, Ronilački klub “Delfin”, Kajak kanu klub “Vrbas”, Rafting klub “Kanjon”, Rafting klub “Argonaut” i SUG Dajak klub, te Sportsko ribolovni savez RS.
Vodovod je kao domaćin na postavljenim štandovima predstavio proces dobijanja higijenski ispravne vode za piće i opremu za detekciju kvarova. Radnici Vodovoda su na Trgu Krajine zainteresovanim građanima demonstrirali dio svojih svakodnevnih aktivnosti uz pomoć savremene mehanizacije koju pri tom koriste. 

Vodovod Banja Luka proslavio krsnu slavu Objavljeno: 01.02.2018.

OBILJEŽENA KRSNA SLAVA DRUŠTVA

U nedjelju, 14. januara 2018. godine, Vodovod Banja Luka je proslavio Krsnu slavu – Svetog Vasilija Velikog.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju radnicima Vodovoda poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u znak poštovanja i čuvanja uspomene na devet života ugrađenih u temelje Republike Srpske.

Obilježavanje se zatim nastavilo ispraćanjem radnika penzionisanih u 2017. godini, te dodjelom nagrada jubilarcima za 30 i 20 godina neprekidnog rada u Vodovodu. 

Dodjela nagrada i ispraćaj u penziju su samo mali znak pažnje za sve naše radnike koji su svojim radom, zalaganjem i znanjem dali doprinos razvoju ovog Društva i njegovom uspješnom funkcionisanju.

Dodijeljene nagrade mladim banjalučkim ekolozima Objavljeno: 15.12.2017.

Dodijeljene nagrade mladim banjalučkim ekolozima

U JU Muzej Republike Srpske danas su dodijeljene nagrade odabranim radovima banjalučkih osnovaca. U konkursu je očestvovalo pet osnovnih škola banjalučke regije (OŠ Ivo Andrić, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Stanko Rakita, OŠ Branislav Nušić i OŠ Branko Radičević), a na temu zaštite naših rijeka. Nagradu stručnog žirija su podijelili radovi OŠ Stanko Rakita i OŠ Branislav Nušić, dok je nagradu publike dobila OŠ Ivo Andrić.

”Rad sa osnovnim školama je pokrenut zbog toga što smo uvidjeli važnost edukacije učenika o problematici zaštite naših voda koje su pod sve većim pritiskom, ali smo kroz taj isti rad shvatili da postoji velika potreba da se ovakav vid aktivnosti nastavi realizovati. Sama činjenica da smo umjesto dvije dodjelili tri nagrade govori o težini zadatka koji je bio pred nama”, istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Na ovim maketama/rješenjima je intenzivno rađeno sa ekološkim sekcijama i nastavnicima od septembra, a kroz projekat ”Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas” od strane timova Centra za životnu sredinu i Odjeljenja za ekologiju Vodovoda a.d. Banja Luka.

”Radove koje danas možemo da vidimo izložene ukazuju na trud, rad i prije svega volju koju su u svaki od njih utkali ovi mladi ljudi. Sve to nam daje nadu u svijetliju budućnost naših vodenih ekositema, pa samim tim i Vrbasa, osnovne sirovine banjalučkog Vodovoda”, istakla je Marijana Bijelić iz Vodovoda a.d. Banja Luka.

Prisutnima se, uz voditelje projekta, obratio i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Na dodjeli su bile prisutne i škole koje su učestvovale u drugoj fazi projekta. 

”Evidentno je da voda postaje najvažniji resurs današnjice, a s obzirom da obilujemo vodom, naša je dužnost da je i sačuvamo. Nastavićemo da podržavamo ovakve aktivnosti i stvaramo generacije koje će Banjaluci vratiti stari sjaj, status grada zelenila, parkova i čistog Vrbasa”, istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Projekat je podržan od Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija:
Marijana Bijelić, Vodovod a.d., Banja Luka, marijana.bijelic@vodovod-bl.com, 065/546-468
Iva Miljević, Centar za životnu sredinu, iva.miljevic@czzs.org, 065/859-085

Banjalučki osnovci u borbi za očuvanje rijeka Objavljeno: 08.12.2017.

Odjeljenje za ekologiju Vodovod-a a.d. Banja Luka i Centar za životnu sredinu su u protekla tri mjeseca intenzivno radili sa ekološkim sekcijama pet odabranih osnovnih škola banjalučke regije, te su kroz predavanja i zajednički rad kreirani prijedlozi rješenja za neke od najvećih problema sa kojima se suočavaju naše rijeke, u prvom redu sa zagađenjem čvrstim otpadom i otpadnim vodama. 

”Rad sa školama nam je predstavljao veliki izazov, pogotovo ako uzmemo u obzir da nisu sve škole u jednakom polažaju (broj učenika, kapaciteti, kao i materijali za rad). Učenici su bili energični i istrajni da urade to što su i zamislili, a posebno nam je drago prepoznati i osjetiti timove i timski duh. Nadamo se da smo kroz ovaj projekat inspirisali makar nekoliko budućih boraca za životnu sredinu i naše resurse kojih je sve manje”, izjavio je Aleksandar Škorić iz Centra za životnu sredinu.

Aktivnosti projekta ”Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas” su počele u martu, manifestacijom obilježavanja Svjetskog dana voda, nastavile uključivanjem svih banjalučkih osnovaca u kreativno izražavanje i prikaz problema i zaštite vode, kao jednog od najvažnijih resursa današnjice, te se nastavile aktivnim radom sa ekološkim sekcijama. 

”Sudeći po rezultatima, kroz rad, edukaciju i druženje sa ovim mladim ljudima, zaključujemo da smo postigli osnovni cilj projekta, a to je podstaći naše najmlađe generacije da obrate pažnju na važnost očuvanja onog što nas okružuje. Smatramo da možemo biti zadovoljni jer o očuvanju naših rijeka, ne samo da razmišljaju, već su na svoj način, počele i djelovati nove generacije ekologa“, istakla je Marijana Bijelić iz Vodovoda a.d. Banja Luka. 

Izložba radova odabranih osnovnih škola koje su učestvovale u drugoj dazi projekta (OŠ Ivo Andrić, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Branko Radičević, OŠ Stanko Rakita i OŠ Branislav Nušić) će biti otvorena u ponedeljak, 11. decembra sa početkom u 12.00 časova u prostorijama JU Muzej Republike Srpske, dok će glasanje biti moguće do četvrtka, 14. decembra. 

„Zanimljivost koja odvaja ovu, od ostalih sličnih izložbi je ta, da će svaki posjetilac Muzeja Republike Srpske, u gore navedenom periodu i sam moći glasati za najbolji rad, stoga pozivamo sve naše sugrađane, da posjete izložbu i sami provjere koju nam to poruku kroz ove radove naši osnovci šalju“ napomenula je Zorana Kuzmanović iz Vodovoda a.d. Banja Luka. 

Dodjela nagrada će se održati u prostorijama Muzeja Republike Srpske u petak, 15. decembra sa početkom u 12 časova.

”Naše rijeke su pod sve većom prijetnjom te kao jedna od bogatijih zemalja pitkom vodom ne smijemo dozvoliti da nam ovaj resurs, ali i sfera života, postane zagađena, uništena ili da nestane. Upravo edukacijom naših najmlađih sugrađana i razvijanjem njihovog kritičkog mišljenja o ovoj problematici, usmjeravamo generacije koje će čuvati našu prirodu i na kraju krajeva, nas same”, istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu. 

Projekat realizuju „Vodovod“ a.d. Banja Luka i Centar za životnu sredinu, a podržava ga Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Kontakt osobe:

Marijana Bijelić 065/546-468 marijana.bijelic@vodovod-bl.com

Iva Miljević 065/859-085 ms.iva.miljevic@gmail.com

Izložba radova učenika ekoloških sekcija Objavljeno: 28.11.2017.

Nakon uspješne prve faze projekta „Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas“, ponovo se družimo s radišnim banjalučkim osnovcima. 
U periodu od 11 – 15. decembra 2017. godine u prostorijama Muzeja Republike Srpske biće postavljena izložba radova učenika ekoloških sekcija pet banjalučkih osnovnih škola: 

1. OŠ Aleksa Šantić,
2. OŠ Branko Radičević,
3. OŠ Branislav Nušić,
4. OŠ Ivo Andrić,
5. OŠ Stanko Rakita.

Izloženi radovi rezulatat su zajedničkih aktivnosti članova Odjeljenja ekologije „Vodovoda“ a.d. Banja Luka, Centra za životnu sredinu i osnovaca – opredijeljenih za očuvanje životne sredine.

Važno je istaći da će izložba imati i takmičarski karakter, pa će tako svi posjetioci Muzeja RS u gorenavedenom periodu, moći dati svoj glas za rad koji smatraju najboljim odgovorom na temu „Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas“.

Dodijeljene nagrade najkreativnijim banjalučkim ekolozima Objavljeno: 31.05.2017.

Banja Luka, 31.5.2017.

Dodijeljene nagrade najkreativnijim banjalučkim ekolozima

Na manifestaciji povodom zatvaranja ekološkog konkursa i uručenja nagrada osnovcima, danas je u Fabrici vode u Novoseliji završena prva faza projekta “Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas” realizovanog od strane Vodovoda a.d.

Banja Luka i Centra za životnu sredinu. U konkursu je učestvovalo 17 škola banjalučke regije sa 137 učeničkih radova i više od 280 učenika.

“Trud koji su učenici uložili u svaki od radova uvjerio nas je da svjedočimo stasavanju generacija značajno svjesnijih važnosti očuvanja životne sredine, ali i resursa kakav je voda. Briga koja je vidljiva u svakom učeničkom radu ponaosob, daje nam nadu da je budućnost naših vodenih ekosistema u boljim rukama. Ta nas činjenica posebno raduje, jer ujedno predstavlja i svojevrsnu potvrdu značaja svih aktivnosti koje smo, do danas, proveli ovim projektom”, istakla je Marijana Bijelić iz Vodovoda a.d. Banja Luka.

Radovi su pregledani, te su uz pomoć stručnog žirija: Đurđica Bjelošević (akademska slikar), Milena Urukalo (profesor srpskog jezika), Aleksandar Škorić (grafički dizajner) i Zorana Kuzmanović (diplomirani ekolog) izabrana po tri pobjednička rada iz svake uzrasne kategorije.

“Prezadovoljni smo pristiglim radovima i radujemo se nastavku saradnje sa osnovnim

školama u Banjoj Luci. U narednom periodu ćemo raditi sa pet odabranih osnovnih škola na razvoju postojećih i formiranju novih ekoloških timova, te edukaciji naših najmlađih o važnosti vode, biološkoj raznovrsnoti vodenih ekosistema, kao i načinima na koji se oni, kao pojednci i grupe mogu uključiti u širenje svijesti o zaštiti voda, jednog od najvažnijih, ali i najugroženijih resursa današnjice”, istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Pobjednici konkursa u sve ti uzrasne kategorije su: Natalija Stamenić (razred III1, OŠ „Branko Ćopić“), razred I1 (OŠ „Stanko Rakita“), Sergej Miljković (razred I, OŠ „Milan Rakić“), Milica Savković (razred V2, OŠ „Aleksa Šantić“), Predrag Rustić (Razred VI1, Potkozarje), Luka Marić (V1, OŠ „Vuk Stefanović Karažić“), Veljko Blažić (OŠ „Ivo Andrić“), Razred VIII (OŠ „Petar Kočić“, Stričići), Isidora Miljanović (razred VII3; OŠ „Ivan Goran Kovačić“).

Na održanoj manifestaciji se prisutnima obratio i Srećko Bajić, predstavnik Švicarke ambasade koja je podržala ovaj projekat.

Izložba svih pristiglih radova će se održati u Muzičkom paviljonu Staklenac u parku Petar Kočić u periodu od 1. do 7. juna tekuće godine.


Više informacija:
Marijana Bijelić, Vodovod a.d. Banja Luka, marijana.bijelic@vodovod-bl.com, 065/546-468

Обавјештење о одржавању свечане додјеле награда - 31.05.2017. Objavljeno: 30.05.2017.

Обавјештење о одржавању свечане додјеле награда

Обавјештавамо вас да ће “Водовод” а.д. Бања Лука у сриједу, 31.05.2017. године додијелити награде најбоље оцијењеним радовима на конкурсу који је одржан у склопу пројекта “Сачувајмо наше ријеке, сачувајмо Врбас”. 
На конкурс, који је отворен на манифестацији обиљежавања Свјетског дана вода – 22. марта јавило се близу 250 ученика из 17 бањалучких школа са 137 радова. 
Ученици од I до III разреда су цртали, од IV do VI писали су литерарне радове, а од VII do IX израђивали су макете. 
Сви пристигли радови на конкурс биће изложени у музичком павиљону Стакленац у периоду 01-07. јуни 2017. године тако да ће сви наши заинтересовни суграђани моћи погледати ову изложбу. 

Водовод Бања Лука годинама, кроз различите активности, дјелује у правцу заштите ријека. Основни циљ нам је да подизањем еколошке свијести подстакнемо младе нараштаје да размишљају у правцу заштите и очувања животне средине, а самим тим и ријеке Врбас. 

Овим завршавамо прву фазу горепоменутог пројекта којег проводимо у сарадњи с НВО “Центар за животну средину”, а уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ. 

Konkurs za banjalučke osnovce ''Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas'' u toku Objavljeno: 05.05.2017.

POZIV SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA BANJALUČKE REGIJE
ZA NAGRADNI KONKURS U SKLOPU PROJEKTA
“SAČUVAJMO NAŠE RIJEKE, SAČUVAJMO VRBAS”
Dana, 22.03.2017. godine na svečanoj manifestaciji obilježavanja Svjetskog dana voda, proglasili smo nagradni Konkurs otvorenim.
Pozivamo vas da nam do 22. maja na adresu:
„Vodovod“ a.d. 
Ulica 22. aprila br. 2, 
78000 Banja Luka

s naznakom “Za nagradni konkurs” pošaljete po tri najbolja učenička rada, iz sve tri uzrasne kategorije, na temu “Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas”. 
Iz jedne škole očekujemo najviše devet radova – po tri iz svake uzrasne kategorije.
Uzrasne kategorije:
1. Učenici od prvog do trećeg razreda osnovne škole, na gorenavedenu temu odgovaraju likovnim radovima;
2. Učenici od četvrtog do šestog razreda osnovne škole, odgovaraju literarnim radovima;
3. Učenici od sedmog do devetog razreda, na temu odgovaraju upotrebljavajući staru ili novu tehnologiju i znanja koja su do tada usvojili, kako bi napravili: mašinu, maketu ili neki inovativni sistem koji bi bio u službi zaštite voda.
Pravo učešća na Konkursu imaju sve osnovne škole banjalučke regije.Sve detalje vezane za Konkurs možete pratiti na:
zvaničnoj stranici “Vodovoda” a.d. Banja Luka, u rubrici “Novosti” 
https://vodovod-bl.com/novosti.php?n= 
facebook stranici projekta “Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas”
https://www.facebook.com/SacuvajmoNaseRijeke/. 

Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.