Otvoren festival “Dani Vrbasa 2018”

Otvoren festival “Dani Vrbasa 2018”
Objavljeno: 23.08.2018.

Festival “Dani Vrbasa” šesti po redu otvorio je danas, 23. avgusta 2018. godine gospodin Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je tom prilikom rekao da će grad Banjaluka biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će idućeg mjeseca početi sa izradom akcionog plana “zeleni grad”, što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi. Takođe je naveo da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na zaštitu voda, problem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj. Gradonačelnik je još rekao da će Grad i ubuduće podržavati sve manifestacije posvećene zaštiti životne sredine, ekologiji i turizmu.
“Vodovod” a.d. Banjaluka je i ove godine prihvatio partnerstvo i pomogao u organizaciji festivala, budući da ova manifestacija promoviše zaštitu životne sredine, a time i ekološke aspekte rijeke Vrbas. Zaštita rijeke Vrbas je jako bitna, zato što je Vrbas naše glavno izvorište i glavna sirovina u tehnološkom procesu proizvodnje higijenski ispravne vode za piće. Kroz rad Odjeljenja za ekologiju Vodovod dugi niz godina radi na razvijanju ekološke svijesti naših sugrađana. Ove godine akcenat će se staviti na djecu (uzrasta do 11 godina) tako što će se organizovati radionice na temu ekologije i zaštite rijeke Vrbas. Cilj radionice je podsticanje spoznajnog i socijalnog razvoja djece kroz timski rad u prirodnom okruženju.
Eko festival je izložbeno – sajamskog karaktera, a posjetiocima će se predstaviti učesnici festivala čiji štandovi će biti na temu ekologije / biologije, reciklaže, turističke ponude našeg grada, ali i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Cilj festivala je uspostavljanje dijaloga i međusobne komunikacije između institucija, relevantnih preduzeća, javnih ustanova koje snose najveću društvenu odgovornost u zaštiti životne sredine.
Festival “Dani Vrbasa” trajaće dva dana i podrazumijeva veliki broj aktivnosti. Posebna pažnja biće posvećena ribolovačkoj alatki “banjalučko kolo”, koju koriste jedino ribolovci u našem gradu. I ove godine uručene su nagrade za najbolje fotografije Vrbasa, a najljepšu fotografiju Vrbasa napravio je Ognjen Golubović. U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi folklorne sekcije “Zvjezdice”.
Organizator festivala je udruženje građana “Zeleni Vrbas”, a partneri festivala su Turistička organizacija Banjaluka, Sportsko ribolovno društvo RS, “Vodovod” a.d. Banjaluka, Hidroelektrane na Vrbasu, Šume RS, Elektrokrajina, Prirodno-matematički fakultet i MUP RS, te kompanije Vitinka i Elta.

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.