Pilot projekat za istraživanje mikroplastike u toku

’’VODOVOD’’ a.d. Banja Luka uključen je u međunarodni Pilot projekat istraživanja mikroplastike za zapadni Balkan zajedno s kompanijom ’’Wessling’’ Hungary Ltd. iz Budimpešte, Mađarska. Pored Bosne i Hercegovine u ovaj projekat uključene su i Srbija i Crna Gora.

Mikroplastika podrazumijeva čestice manje od 5mm, a koje se u različitim oblicima mogu naći svuda u našoj okolini i potencijalno mogu imati uticaj na cjelokupni ekosistem. Jedan od prioriteta današnjice jesu istraživanja zastupljenosti mikroplastike, da bi se prema tim saznanjima mogla obezbijediti prevencija i adekvatna zaštita.

U proteklih nekoliko godina ’’Wesslying’’ je kreirao kompleksne metode i veliki broj specijalizovanih instrumenata za uzorkovanje i analizu mikroplastike iz različitih vrsta uzoraka. Vodovod Banja Luka kao društveno odgovorna kompanija podržava ovakve i slične aktivnosti. U tok smislu oformljen je tim iz Vodovoda Banja Luka, koji je učestvovao na više sastanaka održanih putem Zoom aplikacije. Natog toga, uz asistenciju stručnjaka iz Mađarske obavljena su i prva uzorkovanja. U narednom periodu neophodno je još obaviti seriju uzorkovanja. Planirano je da dalje uzorkovanje realizuju radnici Vodovoda Banja Luka samostalno.

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.