Počeo prvi online Dunavski vodni forum

Međunarodna asocijacija vodovodnih preduzeća iz dunavske regije (IAWD), uz podršku Svjetske banke i Vlade Austrije, organizuje ove godine Dunavski vodni forum pod nazivom “Važnost podataka vodnog sektora u digitalom dobu”. Zbog pandemije virusa korona Forum se ove godine održava virtuelno u vidu trodnevne serije webinara i to u periodu 27-29. oktobar 2020. godine.

Prvi dan Foruma predstavljena je situacija na međunarodnom nivou, a zatim se prešlo na dunavski region i ujedno se pokušalo pokazati kako dostupnost podataka pomaže u procjeni poboljšanja vodnog sektora u dunavskom regionu. Nakon toga uslijedle su prezentacije podataka o vodnom sektoru u međusektorskom kontekstu, imajući u vidu integrisano upravljanje vodnim resursima i aspekte sigurnosti voda.

Drugog dana Dunavskog vodnog foruma planirano je da se učesnici bave međusobnom vezom između odluka pametnih politika i dostupnosti pouzdanih podataka, a zatim da razmatraju vrijednost podataka o pouzdanim pokazateljima uspješnosti neophodnih za finansiranje vodnih usluga.

Treći i posljednji dan raspravljaće se o važnosti prikupljanja podataka kao osnove za poboljšanje performansi komunalnih preduzeća i rezimiraće se glavni zaključci Foruma do kojih se došlo na panel diskusijama.

Učesnici Dunavskog vodnog foruma su nacionalne institucije (ministarstva, regulatorne agencije), nacionalna udruženja vodovoda i lokalne samouprave, predstavnici lokalnih uprava i komunalnih preduzeća iz dunavskog regiona, predstavnici udruženja regionalnih komunalnih preduzeća (IAWD) i opštinskih komunalnih preduzeća (NALAS), predstavnici EU, GIZ-a, SDC-a i Svjetske banke, predstavnici akademske zajednice, privatne kompanije i ostali.

Prvi dan Dunavskog vodnog foruma aktivno učešće uzeli su gradonačelnik Grada Banjaluka, g. Igor Radojičić i zamjenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, g. Milan Gavrić. Sljedeća dva dana na Forumu će učestvovati i predstavnici “Vodovoda” a.d. Banjaluka, kao i udruženja “Vodovodi Republike Srpske”.

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.