Sastanak partnera uključenih u RCDN projekat

U ponedjeljak, 21. decembra 2020. godine održan je putem video linka sastanak svih učesnika u projektu „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda (RCDN)”. Glavni ciljevi sastanka bili su: ažuriranje statusa implementacije RCDN projekta, tj. ukupne implementacije i do sada postignutih rezultata, zatim ažuriranje planiranja RCDN projekta za 2021-2022. godinu, tj. kako će učesnici biti angažovani ma projektu i ažuriranje redizajna RCDN projekta, tj. kako učesnici vide Regionalnu mrežu za razvoj kapaciteta izvan projekta. Učesnici su bili IAWD, NALAS, Aquasan mreža u BiH, te predstavnici saveza lokalne samouprave i udruženja vodovodnih preduzeća zemalja učesnica.

Predsjednik udruženja “Vodovodi Republike Srpske”, Zoran Popović predstavio je na današnjem sastanku rad ovog Udruženja u proteklom periodu. Od potpisivanja ugovora s GIZ-om u okviru RCDN projekta do danas urađeno je sljedeće: izrađen je Strateški plan Udruženja za period od tri godine, sprovedena je TNA analiza među članovima Udruženja kojom se dobio osnov za budući rad i razvoj kako Udruženja, tako i njegovih članica, sastavljen je katalog usluga u skladu s potrebama članova, zatim je urađen dokument na osnovu kojeg se konkurisalo prema Vladi RS kako bi Udruženje postalo od javnog interesa, pravilnici o radu Udruženja i  finansijskom sistemu upravljanja su u fazi izrade i oni će postaviti okvir unutar kojeg će se Udruženje kretati s ciljem da se jednog dana stvori profesionalno samoodrživo udruženje.

Trenutno je u toku razvoj zajedničkog zagovaranja Saveza opština i gradova i Udruženja vodovoda u Republici Srpskoj kako bi zajednički ova dva udruženja nastupala prema međunarodnim udruženjima. U toku je i potpisivanje Memoranduma o zajedničkom lobiranju između već pomenuta dva Udruženja kako bi na ovaj način uticali na određene zakonske regulative koje se tiču direktno komunalne oblasti.

Za budući period planiran je nastavak saradnje s GIZ-om čime bi se rad Udurženja ojačao i administrativno i organizacijski, te je planiran nastavak obuke kadrova, ali i zapošljananje novih radnika unutar Udruženja u cilju jačanja njegovih kapaciteta kako bi se zadaci postavljeni u Strateškom planu što lakše ostvarili.

 

 

 

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.