Svjetski dan voda – 22. mart

Svjetski dan voda obilježava se svakog 22. marta već dvadeset i sedmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pažnje na značaj i važnost vode te promovisanje održivog korištenja vodnih resursa. Tema ovogodišnjeg Dana voda je “Voda i klimatske promjene” te njihova neraskidiva povezanost. Odgađanje djelovanja u cilju smanjenja klimatskih promjena jednako je opasno kao i njihovo negiranje. Svaka država svijeta mora brže djelovati i ulagati više napora u njihovo smanjenje. Ekstremni vremenski uslovi čine vodu oskudnijom, nepredvidljivijom i zagađenijom. Ljudi trebaju vodu kako bi preživjeli, kao i svi sistemi na koje se oslanjamo: sanitarni, zdravstveni, obrazovni, poslovni i industrijski.

Svjedoci smo kako se naš život u samo jednom danu može iz korijena promijeniti, a sve te promjene imaju u pozadini i klimatske promjene koje dovode do nestabilnosti i promjena u prirodnim sistemima koje pred cijeli svijet stavljaju izazove na koje uprkos razvoju i savremenim tehnologijama nije u stanju sada i odmah odgovoriti.

Obično se na Svjetski dan voda širom svijeta organizuju brojna događanja i stručni skupovi, no ove se godine Svjetski dan voda obilježio u uslovima pandemije koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stoga podsjeća kako je pažljivo i učestalo pranje ruku sapunom i sredstvom za čišćenje na bazi alkohola bitno za ograničenje širenja zaraze, te poziva na usvajanje i primjenjivanje higijenskih navika u borbi protiv koronavirusa.

No ipak, ne zaboravite zatvoriti slavinu!

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.