Vodovod obilježio Svjetski dan voda

Danas, 22.03.2019. godine Vodovod Banja Luka obilježio je Svjetski dan voda u Novoseliji, na lokaciji Fabrike vode. Vodovod je tokom ove sedmice imao brojne aktivnosti posvećene obilježavanju Dana voda koje su bile usmjere na sve generacije mladih naraštaja, od vrtića preko osnovnih do srednjih škola.

Posjetili smo četiri osnovne škole na području grada Banja Luka i tom prilikom učenicima uzrasta od I do III razreda podijelili 1500 slikovnica ekološko-edukativnog sadržaja. Zatim smo organizovali posjetu djece vrtića Montesori Fabrici vode u Novoseliji.

A naša glavna aktivnost ove godine bila je usmjerena na rad sa srednjoškolcima. Za njih smo organizovali panel diskusiju, na temu značaja zaštite vodnih resursa u Republici Srpskoj, na kojoj su učestvovali profesori Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta za poslovne studije, predstavnici Odjeljenja za komunalne poslove, te predstavnici Vodovoda Banjaluka.

Nakon panel diskusije uslijedile su poster prezentacije srednjoškolskih timova koji su pred stručnom komisijom predstavljali tematsku oblast blisku njihovom nastavnom programu, a koja se odnosi na vodne resurse i njihovo očuvanje. Prvu nagradu dobila je Građevinska škola, drugu Poljoprivredna škola, a treće mjesto dijelili su Gimnazija i Medicinska škola.

Prisutnima su se obratili direktor Vodovoda, Zoran Popović koji je rekao da se dosta ulaže u razvoj vodovodne mreže, te da je završena nova zgrada laboratorije koja će od juna biti u pogonu i da je voda u banjalučkom Vodovodu higijenski ispravna za piće.

Obratio se i gradonačelnik, Igor Radojičić koji je rekao da je Grad pokrenuo razne projekte iz oblasti vodosnabdijevanja, te da će u ovu oblast biti uloženo i do 10 miliona KM u ovoj godini. Gradi se sistem Crno vrelo, zatim vodovodi Karanovac i Jagare, radovi u Česmi su nastavljeni.

“Vodovod” Banjaluka kroz različite aktivnosti godinama djeluje u pravcu zaštite rijeke Vrbas, našeg osnovnog izvorišta. Cilj ovih aktivnosti je da skrenemo pažnju javnosti na ugroženost vode kao prirodnog resursa koji je osnova opstanka i održivog razvoja, te da podstaknemo naše sugrađane, a naročito mlade naraštaje, da razmišljaju i djeluju u pravcu zaštite životne sredine, da štite i štede vodu zato što su količine vode koje se danas mogu koristitit kao voda za piće male, a i one su svakodnevno, na različite načine, ugrožene.

 

 

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.