Danas je Svjetski dan voda!

Banjalučki “Vodovod” od 1908. godine brine o tome da građani Banjaluke imaju kvalitetnu vodu za piće, a od 2003. kroz različite aktivnosti pokušava podići svijest svih generacija svojih sugrađana o neophodnosti očuvanja naših vodnih resursa. U sklopu tih nastojanja redovno se uključujemo u obilježavanje Svjetskog dana voda.

Tako se i danas, 22. marta 2024. godine, u krugu Fabrike vode u Novoseliji družimo s našim osnovcima i njihovim nastavnicima iz Osnovne škole “Milan Rakić”. Našim drugarima na licu mjesta pokazali smo sistem funkcionisanja fabrike, koja svakodnevno zdravstveno ispravnu vodu za piće isporučuje u više od 250.000 banjalučkih domova. Oni u čijim je rukama budućnost vidjeli su vodozahvat, novi i stari pogon Fabrike vode, prisustvovali pranju filtera i taložnica te obišli laboratoriju.

S obzirom na to da je voda medij koji ne poznaje državne granice, a ukoliko je zagađena ili nedostupna kao osnovna životna potreba, može da postane uzrok tenzija između zajednica i zemalja. Upravo iz tog razloga Ujedinjene nacije za ovogodišnju temu Dana voda delegirale su temu „Voda za mir“.

Imajući u vidu da preko 3 milijarde ljudi koristi vodu koja prelazi državne granice, a s druge strane danas samo 24 zemlje na svijetu imaju neku vrstu sporazuma o očuvanju i korištenju tih međunarodnih vodotokova, iskoristićemo ovu priliku da apelujemo na sve ljude da se bave očuvanjem ovog svima nam neophodnog resursa i neka to bude naš  zalog za bolje i prosperitetnije sutra.  

Podijelite objavu:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.