Интервју за “Блиц”: Предраг Дудуковић, директор бањалучког “Водовода”: Прошле године остварена добит, ове у ПЛАНУ ДВА ВЕЛИКА ПРОЈЕКТА

Аутор: Srpskainfo

29. фебруар 2024.

Позитивну пословну годину забиљежили су у предузећу “Водовод”. А од доласка нове управе много се тога урадило.

Обновљена је тешка механизација, системски се рјешавају проблеми сеоских водовода, екипе су санирале много више кварова него раније. Успјели су и да смање кредитне обавезе за 2,5 милиона КМ. За ову годину планирају два велика пројекта, а то су изградња соларних електрана и рјешавање питања изворишта Бањица.

Како је “Водовод” пословао у 2023. години?

Позитивно, са више од 200.000 КМ добити. Када се саберу добити из протекле три године, од када је нова управа именована, остварили смо укупну добит од око 1,5 милиона марака, без обзира на потешкоће које смо имали у пословању. То није остварено уназад седам, осам година прије нашег мандата. Треба узети у обзир да смо нову цијену воде добили тек у другом кварталу 2023. године. У првом кварталу смо радили са мањим цијенама и без накнаде за мјерно мјесто која нам је укинута одлуком Уставног суда још 2022. Без обзира на све потешкоће, успјели смо да послујемо позитивно.

Kоји су резултати рада током вашег мандата?

vodovod banjaluka
ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ/РИНГИЕР

Покренули смо многе процесе. Возни парк није обнављан петанестак година. Што се тиче тешке механизације успјели смо да набавимо три камиона, багер након 15 година, а нову цистерну за воду након 20 година. Набавили смо и нову пумпу на водозахвату након 50 година. То је озбиљна инвестиција. Од када су сеоски водоводи преузети, први смо системски приступили рјешавању проблема. Покренули смо процедуру, односно раписан је тендер за соларне панеле. Биће изграђене соларне електране које ће довести до уштеде електричне енергије. Покренули смо многе ствари које нису покренуте годинама. У нашем мандату, у ове две и по године, смањили смо кредитне обавезе за 2,5 милиона марака.

Спекулише се о броју новозапослених у “Водоводу”. Која је права истина?

Углавном замјерке иду на број запослених, јер немају ништа друго да кажу за наш рад. Али, ту се заиста износе огромне неистине. Подаци су јасни и лако могу да се провјере. На дан 31.12.2020. године било је 348 запослених и 25 по уговору о дјелу, тачније укупно 373. Дана 31.12.2023. било је 379 запослених и 20 по уговору о ђелу. Када саберемо, видимо да је разлика од 26 радника. Неки говоре да смо запослили 100 нових радника. А као резултат нових запошљавања у “Водоводу” само 2023. године смо санирали 30 одсто више кварова него 2022. Јер смо имали више људи. Одрадили смо и 30 одсто више прикључака за воду него 2022. Запослили смо пет нових грађевинских инжењера. Као резултат тога, сагласности које су се некада чекале по 15, 20, па и мјесец дана сада су готове у року пет до 10 дана. Када се све то сабере, ових 26 нових запослених су нашли своје мјесто и одговорно раде свој посао, што је на крају резултат боље услуге нашим грађанима.

vodovod direktor Predrag Duduković
ФОТО: МИОМИР ЈАКОВЉЕВИЋ/РИНГИЕР

Ових дана актуелна је прича о систему Бањица и проблемима на Мањачи. Каква је сад ситуација?

Било је великих проблема са испоруком воде на потезу не само Мањаче већ свих оних који се снабдијевају водом са изворишта Бањица. Када је “Водовод” преузео извориште, јер је до тада руководио Центар за село, ситуација је била врло лоша. Лоше пројектовано, лоше изграђено, незавршени радови. Временом је дошло до отказивања многих ствари, јер су и тада биле лоше. Претходних година се само крпило шта се могло. Ми смо још прије годину дана увиђели да ће ту бити проблема и кренули смо системски да приступамо рјешавању проблема. Дошли смо до одређених резултата који говоре да се комплетно извориште мора потпуно реконструисати да би проблем водоснабдијевања био ријешен. Све остало је краткотрајно рјешење гдје људи неће имати воде када им највише треба. Дакле, ријеч је о улагању од неких 800.000 КМ које подразумијева рјешавање брана на изворишту да би добили већи доток воде, промјени свих пумпи јер постојеће нису адекватне. Када је ријеч о рјешавању проблема водоснабдијевања са изворишта Гашића врело, то је потез Кримине – Агино Село – Љубачево, својим властитим капацитетима смо прошле године уложили 150.000 марака како би, надам се, ријешили проблем водоснабдијевања у љетним периодима за та подручја. Урадили смо реконструкцију изворишта, набавили неколико пумпи, уградили систем електронске регулације. Сматрамо да ове године не би требало да буде значајнијих проблема у водоснабдијевању тог подручја.

Какви су планови за 2024. годину?

Они су дефинисани за ову годинуи и радимо по њима, без обзира хоћу ли ту остати или нећу. Један од главних је изградња соларних електрана и рјешавање питања изворишта Бањица како би људи имали редовно водоснабдијевање. То ће бити два стратешка плана за ову годину. Остало је да радимо на бољој наплати, да имамо више прихода по том основу. Ићи ћемо на реконструкцију цјевовода гдје имамо више кварова, на изградњу нових, а радимо и на осавремењавању читања водомјера, односно уводимо даљинско очитавање које ће у перспективи довести до тачнијег и редовнијег очитавања. Када људи буду одлазили у пензију, нећемо морати да доводимо нове људе, јер ћемо радити на рационализацији броја запослених.

(А.Е.)

ОСТАЈЕТЕ ЛИ У “ВОДОВОДУ” И НА КОЈОЈ ПОЗИЦИЈИ?

У разговору са градоначелником Драшком Станивуковићем, више нећу обављати функцију генералног директора, али договор је да остајем извршни директор за економске послове. Мислим да ће то бити коначно рјешење, али остаје још да се разговара о томе.

Подијелите објаву:
Scroll to Top

Vaš račun uvijek pri ruci - praktično i sigurno

Bez obzira gdje se nalazite, imaćete pristup svojim računima samo jednim klikom. Ne gubite vrijeme na traženje papira – prijavite se za dostavu računa na email i uživajte u praktičnosti koju pruža digitalna era.